Savez proizvođača rakije Srbije zatražio je od države da hitno zaustavi nelegalnu prodaju rakije i krene, kako je navedeno, u beskompromisno sprovođenje Zakona o jakim alkoholnim pićima.

– Iako državni budžet zbog nelegalne prodaje rakije godišnje gubi stotine miliona evra, nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište – saopštio je Savez proizvođača rakije Srbije naokon održane sednice Upravnog odbora i Skupštine tog udruženja. Istaknuto je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne sprovode, što za posledicu ima procvat nezakonite proizvodnje i pometa rakije.

Kako je naglašeno, „nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku“. – Širom Srbije, od Кnez Mihailove i Savske promenade (u Beogradu), preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima, organizuju se stotine raznih festivala, sajmova, ocenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija, najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje. Tu se promoviše nelegalno tržište, prodaje rakija najčešće bez bilo kakve oznake porekla i vrte velike pare u sivoj zoni, koje završavaju u džepovima pojedinaca – precizirano je u saopštenju. Ukazano je i da, u organizaciji ovih manifestacija vrlo često učestvuju i pojedine državne institucije, od nekih ministarstava do gradskih i opštinskih turističkih i drugih oganizacija, koje novcem iz budžeta finansijski, logistički i propagandno direktno pomažu nelegalnu proizvodnju i prodaju rakije i sivu ekonomiju. – Zabeležene su čak i pojave da pojedine opštine u Srbiji iz budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistrovanim nelegalnim proizvođačima – naveli su iz Saveza proizvođača rakije. Dodaje se da i mnogi mediji, uprkos upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno oglašavaju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači.

Iz Saveza proizvođača rakije Srbije smatraju i da je krajnje vreme da nadležni državni organi preispitaju rad brojnih portala na društvenim mrežama koji se bave propagandom nelegalne proizvodnje i promocijom ilegalne prodaje rakije. – U ime registrovanih proizvođača rakije, njihovih regionalnih udruženja i nacionalnog Saveza zahtevamo da se ovakva praksa prekine i da država proizvodnju i promet rakije uvede u legalne zakonske okvire – navedeno je u saopštenju.