Merkantilni kukuruz kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava

0
43

Republička direkcija za robne rezerve raspisala je Javni poziv za podnošenje prijava za bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava.

Merkantilni kukuruz koji se daje kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava jeste prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni i bez stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetočinama. Parametri kvaliteta kukuruza su: do 14 % vlage, do 8 % lomljenih zrna, do 2 % defektnih zrna, do 2 % nagorelih zrna, strane primese maksimalno 1 %, od toga 0,5 % anorganskih. Lom se utvrđuje pomoću sita sa okruglim otvorima prečnika od 5 mm. Bespovratna isporuka se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava. Mlečnom kravom se smatra svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva.

Uzgajivač mlečnih krava koji može ostvariti pravo na pomoć na bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza je: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji  je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu u ovom registru za tekuću godinu. Upisan je u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja i u ovoj bazi ima od 1 do 50 mlečnih krava, u svom vlasništvu ili u vlasništvu člana njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, takođe i onaj koji nije u zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, po pravu prečeg zakupa, po bilo kom osnovu i koji je ostvario pravo na premiju za kravlje mleko za 2021. godinu.

Prijava se podnosi Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, odnosno Poljoprivrednoj stručnoj službi koja obavlja savetodavne poslove na području gde je mesto u kome se nalazi objekat u kome se uzgajaju mlečne krave. Prijave koje nisu podnete PSSS/PSS koja obavlja savetodavne poslove na području gde je mesto u kome se nalazi objekat u kome se uzgajaju mlečne krave (HID) i prijave koje nisu podnete preporučenom pošiljkom PSSS/PSS odbacuje Odlukom. Prijava za ostvarivanje prava na pomoć uzgajivačima mlečnih krava za bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza po ovom Javnom pozivu, podnosi se u periodu od 11. novembra 2022. godine do 23. novembra 2022. godine. Prijave podnete pre početka ili posle isteka roka PSSS/PSS odbacuje Odlukom. Po izvršenoj proveri podataka iz prijave i podataka PSSS/PSS formira rang listu u skladu sa vremenom podnošenja prijava na javni poziv. Na osnovu Jedinstvene rang liste PSSS izdaje podnosiocu prijave potvrdu o ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na pomoć za bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza.

Uzgajivač mlečnih krava uz potvrdu preuzima odobrene količine merkantilnog kukuruza kod skladištara Direkcije, nakon okončanja javnog poziva i dobijanja pismenog naloga Direkcije. Preuzimanje merkantilnog kukuruza vršiće se na paritetu utovareno u vozilo uzgajivača, u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije Troškove prevoza merkantilnog kukuruza od skladišta Direkcije do uzgajivača mlečnih krava snosi uzgajivač mlečnih krava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here