Džon Bosnić – Liz Tras povezala bivši i novi režim

0
74

Novinar Džon Bosnić komentarisao je mandat Liz Tras koji je najkraći u britanskoj istoriji i tom prilikom rekao da ona nije bila vođa Velike Britanije već je bila tu da spoji bivši režim sa narednim.

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku i istovremeno se povukla sa liderske pozicije u Konzervativnoj partiji, istakavši da u sadašnjoj situaciji nije u stanju da vodi državu. Mandat Trasove od samo 44 dana ostaće upisan kao ubedljivo najkraći u britanskoj istoriji, ispred Džordža Kanina, iz 1827. godine, od 119 dana. Prethodno je poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej podnela zahtev Parlamentu za izglasavanje nepoverenja premijerki, objasnivši da je “polagala velike nade u Liz Tras, ali je njena pozicija postala neodrživa”. Kako komentariše pomenuta dešavanja pitali smo novinara Džona Bosnića.

Liz Tras je na premijerskoj dužnosti početkom septembra nasledila Borisa Džonsona koji je morao da se povuče nakon nekoliko skandala i pritiska iz redova sopstvene Konzervativne stranke. Već sredinom septembra Tras je morala da se bori za politički opstanak nakon što je najava nepromišljene poreske reforme izazvala krizu na finansijskim tržištima – i na kraju je morala te planove da povuče. Tras je u svom kratkom obraćanju rekla da je na dužnost stupila sa namerom da uz pomoć nižih poreskih stopa omogući jači ekonomski rast. A taj zadatak, dodala je, nije mogla da ispuni. Tras je na ovaj način postala rekorderka – sa najkraćim stažom na premijerskom položaju u istoriji Velike Britanije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here