Matiji Bećkoviću uručeno priznanje „Prsten Despota Stefana Lazarevića”

0
63

Književniku i akademiku Matiji Bećkoviću uručeno je visoko priznanje „Prsten Despota Stefana Lazarevića”, koje tradicionalno dodeljuje Književni klub „Bagdala” u Kruševcu.

U spisak dobitnika prestižnog priznanja Bagdalin “Prsten Despota Stefana Lazarevića” upisao se akademik, pesnik i književnik Matija Bećković. Prestižno priznanje Bećkoviću uručeno je u amfiteatru Lazarice, crkve u Lazarevom gradu koja nosi ime Prvomučenika Stefana. Matija odavno nije samo pesnik. On se u ova turbulentna vremena u srpstvu potvrđuje kao vrstan glasnik nacionalne kulture njenom sadašnjošću, baštinik njene bogate prošlosti, proročki predskazatelj njene budućnosti – stoji  u obrazloženju stručnog žirija.

Bećkovićev opus je veoma obiman, poznate su knjige: Vera Pavladoljska, Metak lutalica, Tako je govorio Matija, O međuvremenu, Reče mi jedan čoek, Čiji si ti mali, Ćeraćemo se još, Kaža, Međa Vuka Manitoga, Hleba i jezika, O Njegošu, više izabranih dela i brojne druge.

Ovu prtestižnu knjiiževnu nagradu od 1984. Godine do danas dobili su : Desanka Maksimović, Milosav Mirković, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Milić od Mačve, patrijarh Pavle, Dejan Medaković, Miroslav Egerić, Slobodan Rakitić, Dragan Jovanović Danilov, Milisav Savić, Ljubomir Simović , Mihajlo Pantić i Matija Bećković koji je često sarađivao sa ,,Bagdalom,, posećivao Kruševac, a pre dve godine bio je u manastiru Milentija, za koji je u Zvezdara Teatru u Beogradu darivao na humanitarnoj večeri pesme za Vaskrs ove zadužbine Despota Stefana Lazarevića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here