Kosta Čavoški – Vučić kao doživotni predsednik – živa propast

0
107

Komentarišući govor narodne poslanice Srpske napredne stranke, koja se zapitala šta uraditi kako bi Vučić postao doživotni predsednik Srbije akademik Kosta Čavoški  je rekao da bi doživotni mandat Aleksandra Vučića na mestu predsednika republike bio živa propast za Srbiju i dodao da bi i za samog Vučića to bilo veoma opasno.

Na društvenim mrežama deli se kratki snimak govora poslanice Srpske napredne stranke, u kome ona kaže kako su joj se javljali rođaci, posle obraćanja predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, sa pitanjem, kako da se pomogne i da se produži mandat predsedniku da bude na vlasti doživotno. Reč je o poslanici Draginji Vlk, za koju portali tvrde i da je autorka dečije bojanke sa crtežom Beograda na vodi. Kolike su šanse da se to dogodi i šta bi doživotni mandat Aleksandra Vučića značio za Srbiju pitali smo akademika Kostu Čavoškog.

Profesor fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković smatra da je Vučićev cilj da vlada što duže i navodi da je to logika sistema vladavine koji permanentno stvara vanredno stanje, haos i krize. Stabilokrate u regionu – ne samo u Srbiji – vladaju tako što proizvode krize, a onda ih prividno rešavaju. Nakon nekog vremena ljudi počinju misliti da njima nema alternative – i to je čitava ta priča. Iako su demokratske tradicije, kako kaže, u Srbiji vrlo ograničene, Stojiljković misli da se to ovde ne može desiti. „Dužina vladavine vezana je za to koliko možete da zadovoljite apetite svoje klijentele i koliko građanima Srbije možete da obezbedite kakav-takav život. Onoga trenutka kad ne možete i jedno i drugo ili makar samo jedno od to dvoje – vašoj vladini je kraj. Mislim da je Vučić dosegao vrh svoje moći i vlasti i da je uz sve manevre, o kojima govorimo, već u mirnom padu“, zaključio je Stojiljković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here