Najavljena značajna izdvajanja za proizvođače meda

0
39

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je da se, zahvaljujući državnoj podršci pčelarima, beleži povećanje broja košnica i proizvodnje meda u Srbiji i najavila da će i u narednom periodu izdvajanja za podsticaje u tom sektoru biti značajna.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković je istakla da je sektor meda doživeo snažan razvoj u prethodnih nekoliko godina, pri čemu se med pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije. Prema njenim rečima, broj košnica u Srbiji se kontinuirano povećava, a prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi više od 7.000 tona, pri čemu je Srbija zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti. Tanasković je ukazala na to da je i bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom na to da je izvozna tražnja povećana. Iz godine u godinu, izdvajanja resornog ministarstva za brojne podsticaje u pčelarstvu su sve veća, a pored nacionalnih mera, pčelari su bili u mogućnosti da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom, navela je ministarka na skupu u organizaciji Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Društva pčelara Aleksinac i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pod pokroviteljstvom opštine Aleksinac. Tanasković je dodala da je Vlada Republike Srbije pomogla SPOS-u pri otvaranju sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda sa teritorije cele Srbije, što je pčelarima omogućilo da sami plasiraju svoj med, bez posrednika, te da tako postignu najvišu cenu za svoj proizvod. Ona je navela i da aktivnosti SPOS-a mogu da posluže kao primer dobre organizacije i maksimalnog zalaganja udruženja za dobrobit svojih članova.

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović rekao je da država danas izdvaja više od 7 miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje Pogona za plasman meda. Živadinović je naveo i da SPOS stoji na raspolaganju ministarki Tanasković za dalju saradnju u cilju dodatnog unapređenja tog sektora i izrazio nadu da će podrška pčelarima u budućnosti biti još veća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here