Čedomir Stojković – O poslovanju Gasproma u Srbiji

0
437

Dve milijarde i trista miliona evra svake godine Gasprom pokupi od građana Srbije i prebaci u Rusiju, a to su naše pare za koje možemo da uradimo mnogo rekao je advokat Čedomir Stojković.

Količina gasa, cena i sigurnost snabdevanja, su tri najvažnije teme za predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred svaki razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. U međuvremenu, Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, zbog čega se, između ostalih, na udaru sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država našao i ruski energetski sektor. Advokata Čedomira Stojkovića smo pitali kako komentariše poslovanje Gazproma u Srbiji.

Srbija dominantno zavisi od Rusije u energetskom sektoru, a monopol na tržištu nafte i gasa drži rusko preduzeće Gasprom. Ova kompanija, direktno ili kroz svoje podružnice, je većinski vlasnik nekadašnjeg domaćeg giganta Naftne industrije Srbije. Ujedno je i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema do domaćinstava i industrije u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here