Dragan Petrović – Nuklearni rat između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država je nemoguć

0
98

Nuklearni rat između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država je nemoguć jer obe sile mogu višestruko da unište i protivnika i planetu, izjavio je naučni savetnik Dragan Petrović i dodao da dešavanja u Ukrajini ostaju i dalje u domenu konvencionalnog sukoba.

Zapadne države pokušavaju da ukrajinsku krizu naduvaju do nivoa globalnog rata upotrebom nuklearnog oružja. Do ovog zaključka je došao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. Da bi dokazao svoje reči, političar je hronološkim redom analizirao glavnu tezu protivnika Moskve koja kaže da se „ne može dozvoliti da Rusija dobije rat”. Prema ovoj logici, Kijev bi trebalo da pobedi, nameravajući da povrati kontrolu nad svim oslobođenim teritorijama, smatra Medvedev. Da li ima istine u ovome i kako gleda na izjavu Medvedeva pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na samitu G20 na Baliju da stav Rusije da ne treba voditi nuklearni rat pokazuje racionalnost i odgovornost. Vang je istakao da Kina podržava spremnost Rusije da stupi u dijalog o Ukrajini i pristane na nastavak sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters. Kina je voljna da unapredi saradnju sa Rusijom na visokom nivou u različitim oblastima i na olakšavanju razmene osoblja, rekao je Vang.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here