Ministar Mali – Brojne prednosti eFaktura

0
66

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju „eFakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.

Ministar finansija Siniša Mali je na konferenciji „eFakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu” naveo da je Srbija na planu uvođenja eFaktura ispred Francuske, koja planira da to učini 2027. godine, Španije, koja će ih uvesti 2026, kao i Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifikovala u parlamentu. U ovom trenutku imamo više od 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu koja je već u sistemu elektronskih faktura, kao i najveći broj privrednika, istakao je potpredsednik Vlade i pozvao sve privrednike koji su u sistemu PDV-a, a još nisu prešli na elektronske fakture, da urade to što pre jer je od 1. januara obavezno korišćenje eFaktura za sve koji su u tom sistemu.

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da njena zemlja snažno podržava uvođenje fer poslovanja i efikasno suzbijanje sive ekonomije u Srbiji, dodajući da će ove reforme smanjiti troškove srpskih preduzeća, unaprediti efikasnost javne uprave i doprineti ostvarenju ravnopravne konkurencije svih učesnika na tržištu.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su eFaktura, eFiskalizacija i ePlaćanja stubovi transparentne ekonomije i fer konkurencije. Za građane bezgotovinska plaćanja znače veliku uštedu vremena, sigurnu kupovinu, a donose i daleko veći izbor zahvaljujući kupovini preko interneta po nižim cenama, rekao je Cvetković. On je dodao da bezgotovinsko plaćanje privrednicima povećava prilike za razvoj poslovanja kroz sticanje novih kupaca uvođenjem internet prodaje i otvaranjem novih tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here