Vučević – Obeležavanje Dana Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba

0
54

Svečanost povodom obeležavanja Dana Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba i dve decenije učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama održana je u Domu Garde na Topčideru. Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Čestitajući Dan Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba i dve decenije učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama ministar odbrane Miloš Vučević je istakao da je siguran da će Generalštab, na čelu sa generalom Milanom Mojsilovićem i svim starešinama, uraditi sve ono što je do Vojske Srbije da naši najsposobniji vojnici idu u multinacionalne operacije, kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

Načelnik Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba pukovnik dr Mirjana Milenković, obraćajući se okupljenima prenela je pozdrave svih 285 pripadnika i pripadnica Vojske Srbije koji se trenutno angažuju u misijama i operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, dostojno reprezentujući vojničku profesiju i srpsku medicinsku struku, ponosno vijoreći zastavu Republike Srbije.

Svečanost u Domu Garde oplemenio je i bogat kulturno-umetnički program koji su pripremili i izveli kadeti Vojne akademije i učenici Vojne gimnazije, sa svojim nastavnicima i profesorima.

Dan Centra za mirovne operacije obeležava se u znak sećanja na 17. novembar 1956. godine kada je prethodnica Jugoslovenske vojske, koju su činila 44 pripadnika, stupila na tlo Sinaja, deset dana nakon što je Rezolucijom Generalne skupštine UN uspostavljena misija UNEF. Tom mirovnom operacijom započelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here