Završen popis stanovništva, kazne za odbijanje popisa i do 50 000 dinara

0
73

Popis stanovništva koji je trajao tokom oktobra i početkom novembra meseca zvanično je završen. Iz Odeljenja popisa u Republičkom zavodu za statistiku najavljeno je da će kazne za one koji su direktno odbili popis biti u visini od 20 do 50 000 dinara.

Sinoć je u 20 časova i zvanično završen popis 2022. a do tog doba svi oni koji nisu popisani mogli su da se jave na broj kol-centra i popišu se telefonski. Za pojedince koji su direktno odbili da učestvuju predviđene su kazne od 20.000 do 50.000 dinara. Ljiljana Đorđević, načelnica odeljenja popisa u Republičkom zavodu za statistiku objasnila je da su kazne predviđene za ona lica koja su direktno odbila da budu popisana. – Za ostale koji se nisu popisali, jer recimo nisu bili tu, ili ih neko od njihovih nije popisao, kazne nisu predviđene. Ne možemo kazniti nekog ko nije direktno odbio učestvovanje – istakla je Ljiljana Đorđević.

Кako je dodala, sada će se raditi na obradi podataka i uskoro se mogu očekivati preliminarni rezultati.

Popis je prethodno bio produžen, a građanima je bila ostavljena mogućnost da od 8. do 17. novembra ovu dužnost obave telefonski.

Snežana Lakčević, pomoćnica direktora RZS, najavila je da 2. decembra počinje postpopisna anketa koja će pokazati koliki je obuhvat jedinica popisa, odnosno domaćinstava, lica i stanova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here