Ministarka Gojković – Srbija je posvećena negovanju kulture sećanja

0
49

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijano Salvioli potvrdili su danas spremnost za nastavak saradnje i u novom mandatu Vlade Srbije.

Ministarka kulture Maja Gojković je na sastanku sa specijalnim izvestiocem UN za promociju istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijanom Salviolijem istakla da je Srbija posvećena negovanju kulture sećanja, kao i da je u poslednjih nekoliko godina po pitanju razvijanja i čuvanja kulture sećanja napravila velike pomake – unapredila pravni okvir i donela važne zakone iz ove oblasti. Potpredsednica Vlade je naglasila da su tokom prošle i ove godine uspešno započeti projekti važni za kulturu sećanja i stradanja u Drugom svetskom ratu i da se finansiraju isključivo sredstvima Republike Srbije i u tom okviru posebno kao najveći izdvojila projekat Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Gojković je napomenula da država odlučna da se sprovede ovaj projekat od posebnog značaja i da je u tom cilju započeta prva faza radova obnove Centralne kule Starog sajmišta, kao i da će u decembru ova republička ustanova kulture imati prvu samostalnu izložbu. Ona je ukazala na značaj rada i na drugim aktivnostima, kao što je izgradnja memorijalnog centra i sadržaja koji neguju sećanja na Holokaust u Boru, a posebno je podvukla važnost rada i prikupljanja artefakata Muzeja žrtava genocida.

Potpredsednica Vlade je specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija prenela apsolutnu posvećenost i privrženost Srbije za postizanje dogovora o pripremi zajedničke stalne postavke jugoslovenskog paviljona, odnosno Bloka 17 u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau u Poljskoj. Salvioli je izrazio zahvalnost na naporima i aktivnostima koje Srbija ulaže na planu očuvanja kulture sećanja, posebno na događaje u Drugom svetskom ratu. Na sastanku je bilo reči i o važnosti negovanja kulture sećanja i na sve ratne žrtve sukoba tokom 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here