Miša Vacić – Srbija mora da zaštiti naš narod na Kosovu

0
82

Predsednik Srpske Desnice Miša Vacić rekao je da je nedopustivo kažnjavanje vlasnika automobila sa srpskim tablicama na Kosovu i da država Srbija mora da reaguje da se zaštiti naš narod i da se organizuje blokada kako ne bi nijedan Srbin bio kažnjen.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama. Kurti je povodom odlaganja odluke o novčanom kažnjavanju za nepreregistrovane tablice, ocenio da nije vreme da se govori o novim odlaganjima već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je, kako tvrdi bio cilj razgovora u Briselu, “a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad sa tablicama”. Kako komentariše najavljeno kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu pitali smo predsednika Srpske Desnice Mišu Vacića.

U Briselu je održan zajednički sastanak visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, koji nije doneo nikakav rezultat. Žozep Borelj je pozvao ponovo obe strane da ispune zahteve sa održanog sastanka kako bi se izbegla eskalacija sukoba na Kosovu. „Očekujem od Kosova da odmah obustavi aktivnosti o preregistraciji vozila na severu Kosova, a od Srbije da obustavi izdavanje novih registrarskih tablica uključujući i KM. To je bio predlog danas ali dogovora nije bilo. Pozivam obe strane da sprovedu ovo jer bi nam dalo prostor i vreme da se nađe rešenje za tablice“ – naveo je Borelj. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je prihvatio predlog ali kosovski predstavnik nije. On je naveo da će o ponašanju obe strane i nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze obavestiti kolege u državama članicama, što se kako je istakao posebno odnosi na Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here