Prosvetni radnici organizuju protest zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovnom sistemu

0
65

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da zbog porasta nasilja prema zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške svima koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu, obustave rad u četvrtak prvog decembra.

U saopštenju dostavljenom medijima, stoji da Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zahtevaju od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije.

Potrebne su jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega. Neophodno je Krivičnim zakonikom Republike Srbije jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi – stoji u saopštenju.

Sindikat smatra da su neophodne rigidne kazne ukoliko se u nekim sredstvima informisanja pojave fotografije ili bilo koji privatni podatak žrtve nasilja. Ukoliko se radi o medijima, sankcija mora biti zabrana.

Neophodno je ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali. Neophodan je otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija Republike Srbije kako bi se našla pravična rešenja i na ovo pitanje. Predlažemo da u svakoj učionici postoji jasno i vidljivo ispisano obaveštenje koja predviđa stroge kazne za one koji bez dozvole koriste mobilni telefon. Ta sankcija mora biti jasno definisana određenim pravnim aktom i svako ko je ne primeni u praksi i sam mora biti odgovoran – kažu u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine

Takođe, mišljenja su da preglomazna papirologija nametnuta školama i zaposlenima u obrazovanju mora biti redukovana. Stručni saradnici treba da se bave  rešavanjem probleme nasilja, odnosno da rade posao zbog kojeg i jesu zaposleni u školi.

– Smatramo da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju. Mi radimo javni posao i  smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima – piše u saopštenju.

Sindikat će pružitu pravnu i svaku drugu pomoć i zaštitu kolegema koji na opravdan i jedini razuman način iskazuju svoj stav o nasilju kome svakodnevno svedočimo.

Pozivamo sve koleginice i kolege, udruženja roditelja i strukovne organizacije, sve one koji vide društveno narastajući problem, da nam se pridruže u ovoj ispravnoj borbi – stoji na kraju saopštenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here