Ministarka Đedović – Snabdevanje gasom stabilno

0
68

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je sinoć, prilikom obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, da je snabdevanje gasom u Srbiji stabilno.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović je prilikom obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok ukazala na to da trenutno nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa potrebnih za domaćinstva, privredu i toplane, dodavši da su obezbeđene dodatne količine iz Ruske Federacije i Bugarske.

Đedović je predočila da je kompresorska stanica u Velikoj Plani jedina stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijarde kubika gasa, istakavši da je Balkanski tok učinio Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država Centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi.

Aleksej Aleksejev, tehnički direktor kompanije „Gastrans”, koja upravlja kompresorskom stanicom, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji. Prema njegovim rečima, ekološki standardi su iznad evropskih normi, odnosno emituje se dva puta manje ugljen-monoksida od evropskog standarda. Aleksejev je istakao da su svi radni procesi automatizovani i digitalizovani, pri čemu su bezbednosni protokoli na najvišem nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here