Ministar Mali – Podrška građanima prioritet budžeta za 2023. godinu

0
454

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je budžet predložen za narednu godinu uravnotežen i da podrška građanima ostaje prioritet.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će biti ispunjena sva obećanja i da početkom decembra penzioneri mogu da očekuju prvo povećanje penzija, dok ih u januaru očekuje još jedno od 12,1 odsto, pri čemu će, kumulativno, rast iznositi 20,8 odsto. Ministar je najavio da će veće januarske plate, i to za 12,5 odsto, dobiti svi zaposleni u javnom sektoru, a da će minimalac od početka godine biti povišen za 14,3 odsto.

On je ukazao na to da se istovremeno nastavlja sa svim započetim infrastrukturnim projektima, istakavši da Srbija ide napred i da se pokazala otpornijom u odnosu na druge ekonomije u krizi. Mali je podsetio na to da je tokom prethodne tri krizne godine država pomogla privredu i građane sa približno devet milijardi evra kroz tri paketa pomoći. Ta pomoć, kako je istakao, rezultirala je zadržavanjem proizvodnih kapaciteta i radnih mesta, pri čemu je pomogla da se ne zaustavi priliv stranih direktnih investicija, koje su prošle godine iznosile rekordnih 3,9 milijardi evra i čine 60 odsto ukupnih investicija u regionu. U ovom trenutku, kako je naveo, sve zemlje sveta su u problemu, budući da su se na krizu izazvanu koronavirusom nadovezali sukob u Ukrajini i energetska kriza, a to je prouzrokovalo brojne poremećaje na tržištu, probleme u lancima snabdevanja i posledično ljude ostavilo bez posla. On je naglasio da je Srbija imala snage da reaguje jer je bila ekonomski snažna u ovim godinama i da je 2022. godina započela sa jednokratnom pomoći penzionerima od 20.000 dinara, a isplaćena je i pomoć od 10.000 dinara zaposlenima u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, kao i mladima dva puta po 100 evra.

Ministar je istakao da su, uz sve to, na vreme nabavljeni i potrebni energenti – gas i ugalj, dodavši da je država uspela da zadrži ekonomsku stabilnost i nivo javnog duga ispod nivoa Mastrihta na približno 54 odsto. On je predočio da danas Srbija ima na računu 303 milijarde dinara i da sve obaveze isplaćuje na vreme, pri čemu nema negativnih stopa rasta u ekonomiji, uprkos tome što je, na primer, britanska ekonomija već u recesiji. Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila rast od 4,3 odsto BDP-a u prvom kvartalu, potom 3,9 odsto u drugom i 1,1 odsto u trećem kvartalu. Mali je, takođe, uputio poziv mladima od 16 do 29 godina da se u periodu od 1. do 15. decembra prijave na portalu Uprave za trezor za novu jednokratnu pomoć države od 5.000 dinara, dodavši da će isplata početi već od 16. decembra.

Ministar je istakao da su rezultati ovakve odgovorne ekonomske politike vidljivi kroz podatke da će, na primer, za decembar prosečna plata iznositi 720 evra, dok bi u decembru sledeće godine, kako očekuje, ona trebalo da dostigne 820 evra. Prema njegovim rečima, trenutni prosek penzija u Srbiji je  približno 280 evra, a cilj je da naredne godine prosečna penzija poraste na oko 320 evra. On je poručio i da je zadovoljan početkom primene sistema elektronskog fakturisanja, u kojem je u ovom trenutku 180.000 privrednih subjekata, dodavši da će od prvog januara čitav privredni sistem funkcionisati na taj način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here