Ivan Pajović – Ukrajinu ne naoružava samo Zapad već razne zemlje sveta

0
74

Ukrajinu ne naoružava samo Zapad već razne zemlje sveta, a govori se o tome da Ukrajinu naoružavamo i mi na neformalan i prikriven način izjavio je doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović.

Dok se Zapad bori da zadovolji ukrajinsku potražnju za dodatnim oružjem Pentagon razmatra predlog kompanije Boing da se Ukrajini isporuče jeftine, male precizne bombe koje se postavljaju na rakete kojih ima u dovoljnom broju, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija. Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a kako se rat produžava, Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem. Sistem koji je predložila kompanija Boing, nazvan GLSDB, jedan je od desetak planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i ostale američke istočnoevropske saveznike, potvrdili su izvori iz vojne industrije. Kako komentariše naoružavanja Ukrajine od strane Zapada pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, smenjuju se izveštaji o efikasnosti različitih PVO sistema, dronova, radara i krstarećih raketa. U pitanju su uglavnom oružani sistemi proizvedeni na Zapadu i u zemljama članicama NATO-a. Mnogi stručnjaci navode da je sukob u Ukrajini zapravo ‘demonstracija mogućnosti’ novih oružja – u realnim uslovima. U stvarnosti, ta oružja su u svojoj ‘test fazi’ već bila korišćena u drugim sukobima širom sveta. U junu je na ukrajinski front stiglo veliko pojačanje – američki sistem HIMARS. Ovaj raketni sistem najnovije generacije je deo paketa pomoći vrednog 700 miliona dolara, kojeg je Bela kuća obećala još na početku ruske agresije, a konačno je stigao u Ukrajinu nakon ‘preglasavanja’ u američkom Kongresu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here