Branko Pavlović – Kako je došlo do toga da su đaci i roditelji nasuprot profesora

0
52

Komentarišući sve češće nasilje u školama širom Srbije advokat Branko Pavlović je rekao da moramo kao društvo da se zapitamo kako je došlo do toga da su nam đaci i roditelji nasuprot profesora i to je nešto što moramo da preokrenemo.

9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku trojica učenika su za vreme časa fizički napala svoju profesorku Mariju Stevanović, odnosno, jedan od đaka joj je izmakao stolicu, nakon čega je pala, drugi je sve snimio, dok je jedan od njih snimak postavio na društvene mreže, te je za ovaj incident saznala cela Srbija i brojne institucije koje su isti najstrože osudile. Nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika predložilo je da se sva tri učenika, koji su na času izmakli stolicu profesorki i sve to snimali, isključe iz ove škole. Da li je ova kazna adekvatna i šta je još moglo da se preduzme u ovom slučaju pitali smo advokata Branka Pavlovića.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama oformiti novi tim do 20. decembra koji će imati zadatak da utvrdi manjkavosti i predlože izmene u dosadašnjoj praksi. Radna grupa će okupiti sve relevantne aktere: eminentne stručnjake za borbu protiv nasilja, psihologe i pedagoge s velikim radnim iskustvom iz školske i kliničke prakse, predstavnike resornog ministarstva, prosvetnih sindikata, društva direktora škola, udruženja roditelja“, rekao je Ružić. Kako je naveo, idealnog rešenja nema, ali trudiće se da iznađu ona koja će smanjiti nasilje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here