Premijerka Brnabić na prezentaciji aplikacije „SOS za gluve“

0
43

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Gradskoj organizaciji gluvih Beograda prezentaciji aplikacije „SOS za gluve”, koja omogućava tim osobama telefonske pozive sa čujućim osobama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na prezentaciji aplikacije „SOS za gluve“ poručila da su za uspešnu Srbiju, zajedno sa snažnom privredom i obrazovanjem, neophodne inkluzija i empatija u društvu, naglasivši da je potrebno pružiti jednake šanse svim građanima.

Brnabić je, ukazujući na to da većinsko stanovništvo ne zna za mnoge probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, napomenula da, primera radi, gluve osobe ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje bez ličnog asistenta.

Putem aplikacije „SOS za gluve“ gluva osoba počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta. Približno 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem ove aplikacije moći da ostvari besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here