18 godina rada i postojanja Novog Optimizma biće obeleženo u Beogradu i Zrenjaninu

0
104

Pokret Novi Optimizam i Građanske inicijative najavljuju zajedničko obeležavanje 18 godina rada i postojanja Novog Optimizma, koji se svake godine obeležava na Međunarodni dan ljudskih prava, a koji će sada biti obeležen u dva grada – 8. decembra u Beogradu i 10. decembra u Zrenjaninu. Organizatori za 8. decembar najavljuju interesantan program.

8. decembra, na punoletstvo Optimizma, u Beogradu (Dorćol Platz, 19 časova) slaviće se borci za slobodu, te će stoga biti uručeno ovogodišnje priznanje „Povelja Dušan Mitrović“ za Dobar primer Novog Optimizma udruženju građana KudeS iz Ivanjice koje je organizovalo Nušićijadu, koja je od 2018. „prognana a slobodna”. Nušićijada prati jako važnu temu – smenu ljudi i progon smeha, uz pitanje “Šta ako ste vi sledeći?”. Ona donosi priče nepodobnih lica razrešenih bez objašnjenja, koja se dovijaju za slobodu i istinu u egzilu. To su priče o smeni ljudi, progonu smeha, sumnjivim licima i glasnim zvonima. Ova tema svoj izraz našla je u izložbi „Dešava se Nušić i jada” koja će, za ovu priliku, biti izložena u Dorćol Platzu. Dušan Petričić, koji živi svoj stav da „karikaturista ne sme da bude dobar i poslušan, već treba da radi svoj posao” i koji bez dlake na jeziku javno iskazuje svoje mišljenje o stvarnosti u Srbiji, povodom “Povelje Dušan Mitrović” KudeS-u i Nušićijadi, oštro i precizno skiciraće „prognanog a slobodnog Nušića” i svečano će uručiti laureatima svoju karikaturu.

Novog Optimizma i prinudno zatvorenog Zelenog Zvona. 2021. Građanske inicijative i Novi Optimizam proslavili su Međunarodni dan ljudskih prava na ulici kada su organizacijama, pojedincima i aktivistima data priznanja “Borci za slobodu” za neizmeran doprinos odbrani i očuvanju ljudskih prava. Ove godine, 8. decembra, priznanja će dobiti i borci za očuvanje „tri slobode“ – slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja. Kao deo Platforme Tri slobode, Građanske incijative smatraju da su ove slobode preduslov da građani i građanke slobodno deluju i bore se za naša prava i da je zbog toga važno da se kaže hvala onima koji ove slobode brane. Deo programa biće i pojedinci, „nepodobna lica”, čije su ispovesti deo pomenute izložbe: novinarka Maša Mileusnić koja će i voditi program; Draža Petrović, urednik lista Danas; Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i urednik Kikindskih; Minja Bogavac koja je i sama bila laureatkinja nagrade; Branislav Grubački, osnivač.

Na punoletstvo Novog Optimizma muzički kritičar i dugogodišnji prijatelj Peca Popović, prvo Zelenog Zvona a potom i Optimizma, osvrnuće se na značaj pozorišnog kluba Zeleno Zvono u kome su organizovane mnoge antiratne, antinacionalističke i građanske akcije, ali nebrojeni koncerti bendova koji su ostavili neizbrisivi otisak na kulturnoj sceni Srbije. Bend Vampiri, koji ovih dana promoviše i svoj novi album, jedan je od tih muzičkih fenomena, i u duhu kontinuiteta započetog prvim nastupom ‘91 u Zelenom Zvonu, sada će imati nastup u Dorćol Platzu nakon svečanog dela programa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here