Teša Tešanović – REM se koristi za održavanje monopola SNS-a nad medijima

0
110

REM je od osnivanja stranačko regulatorno telo, koje nacionalne frekvencije daje po političkim, a ne po medijskim zaslugama, izjavio je novinar Teša Tešanović i naglasio da se REM koristi za održavanje monopola Srpske napredne stranke nad medijima.

Član Saveta REM-a Višnja Aranđelović rekla je da je glasala protiv odluke da to regulatorno telo stupi u štrajk zbog, kako je navedeno u obrazloženju, pritisaka opozicionih stranaka i nevladinih organizacija. Inače televizije N1 i Nova S prošle nedelje su na 24 sata zamračile ekrane i obustavile emitovanje programa, a taj potez objasnile su time da žele da pokažu gledaocima kako bi izgledala Srbija kada ne bi postojali slobodni mediji, dodajući da je to i vid protesta zbog nedodeljivanja pete nacionalne frekvencije. Kome će po njegovom mišljenju biti dodeljena peta nacionalna frekvencija i kako komentariše rad REM-a pitali smo novinara Tešu Tešanovića.

Kada se otkrije osoba koja je na zgradi u kojoj živi zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović nacrtala kukasti krst, prekinućemo štrajk, poručila je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić. Policija je u Novom Sadu identifikovala počinioca (76) i protiv njega će biti podneta krivična prijava za delo ugrožavanje sigurnosti. Sada se postavlja pitanje da li će Savet REM-a prekinuti štrajk koji je započet u četvrtak uveče zbog, kako su naveli, ugrožavanja sigurnosti i pritisaka.

Inače, odlukom o obustavi rada koju je Savet REM-a doneo, ovo telo je prekršilo Zakon o elektronskim medijima, te Skupština Srbije, kao njegov osnivač, ima pravo da ga raspusti. Naime, u članu 16 Zakona o elektronskim medijima navodi se da Skupština ima pravo da razreši člana Saveta “ukoliko se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost, i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora”. Međutim, Olivera Zekić tvrdi da zakon nije prekršen, jer je o štrajku obavešten sindikat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here