Do kraja godine refundacija za nerealizovana putovanja

0
36

Do kraja godine će moći da se iskoristi refundacija za plaćene aranžamane koji nisu iskorišćeni zbog pandemije korona virusa.

Poslednjeg dana ove godine ističe Uredba o korišćenju zamenskih vaučera za nerealizovana putovanja zbog pandemije korona virusa. Od 1. januara do 1. februara putnicima koji to žele, agencije će vratiti novac. Turističke agencije počele su da pozivaju putnike koji nisu iskoristili vaučere kako bi im isplatile novac. Poslednji podaci pokazuju da je turističkim agencijama ostalo još 6,5 miliona evra neiskorišćenih zamenskih putovanja. Praktično 90 odsto ljudi je, ipak, iskoristilo svoja putovanja u protekle dve godine. Ovih preostalih 10 odsto, što je ostalo za isplatu, ne bi trebalo da bude problem. Moguće je da nekoliko agencija neće moći da isplati novac odmah, ali u tom slučaju aktivira se polisa osiguranja, tako da će i njihovi putnici dobiti nazad svoje pare. Agencije su već počele da zovu putnike kako bi se dogovorili o isplati.

Pojedine agencije i dalje nude popuste i pokušavaju da motivišu putnike da ipak iskoriste vaučere. Savet iz Jute je da se sa agencijom nađe najbolje rešenje. Ukoliko se odlučite za refundaciju, agenciji treba dostaviti račun za uplatu i osnovne lične podatke. Putovanja u Egipat i Tursku, u koje smo mogli da idemo prethodne dve godine, uglavnom su realizovana. Najveći broj neiskorišćenih zamenskih putovanja jeste u Grčkoj, deo u Italiji i Španiji. U Grčkoj mnogi vlasnici nisu dve godine otvarali svoje objekte u strahu od širenja zaraze. Najveći problem i najveću štetu našim agencijama i putnicima pričinilo je propadanje velike grčke agencije Muzanidis travel sa kojom smo sarađivali. Naše agencije su već prebacile novac za aranžmane, koji posle nisu mogle da dobiju nazad. Zatvaranje ove agencije pričinilo je u Evropi 80 miliona evra štete, od toga oko tri miliona je bilo naših turističkih agencija. U Srbiji od početka pandemije deset agencija je podnelo zahtev za stečaj, a osam je prestalo da radi. Prema podacima Jute dve-tri agencije generišu oko milion evra duga i pitanje je da li će uspeti da opstanu.

Kraj 2021.i ova 2022. godina turistički su bile dobre, procenjuje se na nivou od 80 odsto pre pandemije. Oporavak turističkog sektora je počeo, ali agencije očekuju da će tek 2024. godine početi novi turistički ciklus potpuno oporavljene. Mnogi već sada gledaju aranžmane za naredno letovanje. Takozvane “first minute” ponude nude velike popuste i već sada ima mnogo rezervacija. Interesovanje je veće nego što su turističke agencije očekivale, već su rezervisani apartmani i hoteli u Grčkoj, Italiji Turskoj, Španiji, destinacijama na koje se putnici vraćaju više puta. Mana rezervisanja letovanja u first minute ponudi jeste dugačak vremenski period do realizacije. Savet svim putnicima, da ako tako uplaćuju letovanje, jeste da preko agencije ili u osiguravajućim kućama uzmu polisu od otkaza aranžmana. Time štite svoj novac i sebe same. Što se tiče cena, one su za sada nešto veće nego pre godinu dana. U privatnom smeštaju poskupljenje je od pet do 12 odsto, kada je reč o hotelima skuplji su od 12 do 20 odsto u odnosu na lane. To je trenutna situacija i svakako zavisi od ponude i tražnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here