Vučić započeo radnu posetu Mađarskoj

0
53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posetu Mađarskoj susretom sa predsednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija – Tompa, gde su obišli privremene granične barijere.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju, prilikom obilaska privremene granične barijere sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, rekao da Srbija ojačava svoje granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da pričamo. U Srbiji smo krenuli sa ukidanjem slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata, Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indija, to je ono što zahteva i EU. Preduzeli smo i tek ćemo, a to je ojačavanje naših granica ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj – rekao je Vučić. On je istakao da je od početka godine priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije uvećan četiri puta, a sa teritorije Bugarske 3,6 puta. Vučić je posle obilaska srpsko-mađarske granice kod Segedina rekao da su od početka godine, nadležni organi Srbije sprečili skoro 46.000 ilegalnih ulaza iz Severne Makedonije kao i da su preduzeli dve vrste mera za sprečavanje ilegalnih migracija.

Predsednica Mađarske Katalin Novak je rekla da je neophodno napraviti razliku između migranata i ilegalnih migranata zarad očuvanja mira. Da bismo čuvali naš mir, moramo da obezbedimo da kontakti ostanu van naših granica, da napravimo razliku između migranata i ilegalnih migranata. Migranti su sve agresivniji, sve više je krijumčara ljudi. Do danas je osujećeno više od 271.000 slučajeva ilegalnog pokušaja prelaska granice – istakla je Novak.

Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane. Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija. Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here