Seoske sredine postaju sve popularnije među mladima

0
89

Seoske sredine postaju sve popularnije među mladima, što zbog prirode i čistijeg vazduha, što zbog visokih kirija u gradovima, ali na to u velikoj meri utiču i ulaganja od strane Ministarstva za brigu o selu, koje već dve godine uspešno sprovodi plan oživljavanja srpskog sela.

Prema novom planu za 2023. godinu biće izdvojeno 1.44 milijarde dinara za realizaciju raznih projekata. Za četiri programa izdvojeno je 1.32 milijarde dinara. Zadruge kao i do sada imaju primat, pa će za to biti izdvojeno najviše novca i to 502 miliona dinara. Zatim, 501 milion dinara je budžet za program kupovine kuće sa okućnicom, dok će za program adaptacije multifunkcionalnih objekata i program organizovanja manifestacija po selima biti izdvojeno 44,2 miliona dinara. U protekle dve godine ostvareni su programi vredni 2,5 milijarde dinara u 1.600 sela u 142 lokalne samouprave od ukupno 179 lokalnih jedinica.

Uspešnost prethodnih investicija Ministarstva za rad i brigu o selu se ogleda i u tome što je do sada je dodeljena 1.101 seoska kuća u koje je useljeno više od 2.000 odraslih osoba i oko 1.500 dece, a sa novim useljenjima bi trebalo da oko 5.000 mladih živi na selu. Jedan od programa Ministarstva za brigu o selu podrazumeva dodeljivanje 10.000 evra za porodice koje žele da život započnu na selu. Na sajtu Nekretnine.rs pronašli smo nekoliko oglasa u kojima se nude kuće ili placevi na prodaju po cenama od 7.900 evra.Na primer, u Banatskoj Dubici se može kupiti kuća sa 97 metara kvadratnih po ceni od 8000 evra, dok u okolini Soko Banje u Jošanici kuću od 40 kvadrata i 23 ari placa možete naći za 9.000 evra.

Ipak, nekoliko je uslova koje istovremeno moraju da ispune: da podnosilac prijave nema više od 45 godina, da je državljanin Srbije, da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina. Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu. Obezbeđivanje stambenog prostora je jedno od glavnih pitanja sa kojima se mladi suočavaju. Zato je ono uzeto kao prioritet u Ministarstvu za brigu o selu.Pored toga, povećanje nataliteta, smanjenje prosečne starosti stanovništva i pokretanje i razvoj privrednih aktivnosti su neki od posebnih ciljeva na kojima bi trebalo raditi u budućnosti.Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here