Kada je pravo vreme za sadnju ruža?

0
116

Omiljene svim ljubiteljima cveća i bašte, ruže su vekovima bile glavni ukras u baštama i dvorištima. Postoji preko 30.000 vrsta ruža, koje se razlikuju po boji i obliku, a neke su i hibridne vrste, kultivisane tokom vremena. U narednom prilogu pogledajte kada je pravo vreme za njihovu sadnju.

Pored svojih prelepih boja i atraktivnih mirisa, ruže su odlične biljke domaćini za insekte i oprašivače. Pored toga, mogu da uhvate čestice azotnog oksida i ozona, što ih čini odličnim biljkama za životnu sredinu. Mnogi baštovani se ponose ružama koje uzgajaju, ali lepo cvetajući ružičnjak često zahteva puno vremena i strategije da biste zaista da budete ponosni na njega. Sve počinje sadnjom u pravo vreme.

Većina biljaka ne raste tokom cele godine. Kada temperature padnu, biljke odlaze u stanje mirovanja i prestaju da rastu dok se ne zagreje, ovo važi i za ruže. Iz stanja mirovanja počinju da izlaze sa porastom dnevnih temperatura i povećanjem količine dnevne svetlosti. Tada je  vreme da ih zasadite jer kada grm ruže izađe iz zimskog mirovanja, pokreće se novi rast.  Ovo je idealno vreme da ruža razvije korenov sistem i zauvek se nastani na mestu gde je posađena. Takođe, dobro je da pratite pojavu mraza u vašem području, kako biste uticali na vreme sadnje. Tokom proleća, lagano smrzavanje nastaje kada temperature padnu između 0-2 stepena. Vazduh nije jedina stvar koja se zagreva sa porastom temperature, nego i zemlja. U proleće, kada vazduh i zemlja počnu da se zagrevaju, zemlja omekšava od zimskog smrzavanja. Ovo će vam omogućiti da lakše obradite zemlju, razbijajući sve grudve i stvarajući meko tlo za vaše ruže. Toplina zemlje će pomoći da vaše ruže puste novo korenje, a meka zemlja će im pomoći da lakše prolaze kroz zemlju i rastu. Temperatura tla je važna za korenje, a ako ozbiljno želite da obezbedite da je tlo spremno za sadnju, možete nabaviti termometar za tlo. Možete ih zabiti u zemlju da biste dobili očitavanje koliko je tlo toplo ili hladno. Uopšteno govoreći, temperatura tla  u rasponu između 18-24 °C je idelana za sadnju, ali je važno da pratite i dnevne i noćne temperature vazduha.

Svim biljkama je potrebna voda za rast, a ruže su posebno žedne. Važan korak nakon sadnje novih ruža je da ih dobro zalivate. Optimalno zalivanje pomaže mladim biljkama da se dobro slegnu u zemlji, rašire korenje i bolje podnesu šok nakon presađivanja. U proleće, povećana količina kiše obavi taj deo posla umesto vas. Budite sigurni da vaš novozasađeni ružin grm dobije oko 3-4 litra vode svaka 2 do 3 dana. Iako se ruže mogu saditi kad god zemlja nije smrznuta, sadnja u proleće im daje čitavu sezonu da se slegnu, pre nego što se zemlja opet zamrzne. Vaše ruže će imati dovoljno vremena da se oporave od šoka zbog presađivanja, rašire svoje korenje i učvrste se pre nego što stigne zima. Biljka koja se dobro primila, ima veće šanse da sledeće godine još jače izraste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here