Mlekari iz Banata postigli dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede

0
59

Proizvođači mleka iz Banata postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije o tome da će se kontrolisati uvoz mleka manjeg kvaliteta, čime će, kako su naveli, biti oborena cena mleka domaćih kompanija – prerađivača.

Predstavlnik poljoprivrednika iz Banata, Vukašin Baćina, rekao je novinarima posle sastanka sa s ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković, da će Ministarstvo za mesec dana početi kontrolu uvoza. Kazao je da je održiva i isplativa cena mleka po litru za poljoprivrednike od 80 do 85 dinara te da Evropska unija daje subvencije svojim poljoprivrednicima i da su zbog toga cene mleka slične sadašnjim u Srbiji. “Umesto povećanja premije za mleko, ministarka je predložila povećanje podsticajnih sredstava po grlu sa 25.000 na 50.000 dinara”, rekao je Baćina.

Kao jedan od problema sa cenama mleka, Baćina je naveo to što kvalitet mleka i dalje procenjuju mlekare, a ne Nacionalna referentna laboratorija za procenu kvaliteta mleka. Baćina je rekao da je ministarka predložila da se krene u kontrolu uzurpacije zemljišta. „Nama je to bitno u Vojvodini jer mnogi ljudi koji nisu poljoprivrednici uzurpiraju zemljište, a samim tim i stočari ne mogu doći do zakupa tog zemljišta”, rekao je Baćina.

Kako je naveo, u Srpskoj naprednoj stranci je došlo “do tuče dva klana i sada oni koriste tešku situaciju u proizvodnji mleka i izvlače poljoprivrednike da dolaze na ulicu da prosipaju mleko”. “Mi, proizvođači mleka iz Banata, nećemo dolaziti ovde da prosipamo mleko, nećemo biti žrtveno jagnje pojedinih političara”, kazao je Baćina i pozvao poljoprivrednike da putem institucija rešavaju probleme u poljoprivredi i poručio da oni “ne žele da budu deo nijedne politike”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here