Otvoreni legat i dve izložbe o Bati Živojinoviću: 90 godina od rođenja “Valtera”

0
20

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren je legat i dve prateće izložbe posvećene radu Velimira Bate Živojinovića.

Događaji koji je upriličen povodom obeležavanja devedeset godina od rođenja jednog od najpopularnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti kao što su ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Branko Ružić, glumci Gordan Kičić, Radoš Bajić, istoričar Predrag Marković.

Osim nagrada koje krase vitrine novog legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca. Izložba “Privatno i radno”, deo legata Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i segmente iz privatnog života.

Bata Živojinović je bio najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima. Jedan je od najpoznatijih glumaca sa prostora stare Jugoslavije, i svojim brojnim i upečatljivim ulogama stekao je kultni status u sferi domaćeg glumišta. Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veka. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih — Valter brani Sarajevo — doneo mu je veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina 20. veka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspelim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se jugoslovenskim i srpskim glumcem sa najviše uloga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here