Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da saobraćajna policija od decembra prošle godine sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja u zonama pešačkih prelaza, usmerenu na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, nepropuštanja pešaka, nepropisnog preticanja, ali i prekršaja koje čine pešaci.

Do sada je otkriveno 10.740 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza, 187 prekršaja nepropuštanja pešaka i 831 prekršaj koji su učinili pešaci. Određeni broj vozača koji su učinili prekršaje biće sankcionisan naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima. Saobraćajna policija će u narednom periodu intenzivnije snimati brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza bez zaustavljanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavljanjem poziva vlasnicima vozila.

Tokom 2022. godine u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na pešačkim prelazima poginulo je 20 pešaka, dok je teško povređeno 246, a lakše 687 pešaka, zbog čega je MUP uputio apel vozačima da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja kako bi mogli da blagovremeno zaustave vozilo i propuste pešake.

Takođe, MUP je apelovao i na pešake da kolovoz, uključujući i pešačke prelaze, prelaze isključivo nakon što se uvere u to da to mogu učiniti na bezbedan način, kao i da noću i u uslovima smanjene vidljivosti doprinesu svojoj uočljivosti nošenjem svetloodbojnog prsluka ili drugih reflektujućih elemenata, navodi se u saopštenju.