Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, veliki  hrišćanski praznik posvećen čudotvornoj glavi ovog sveca. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen podebljanim crnim slovom.

Praznik prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja posvećen je sećanju na mučeničko stradanje Svetog Jovana koje je opisano u Jevanđeljima po Mateju, Marku i Luki.

Prema starim zapisima, Jovan Krstitelj bio je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, žene cara Iroda, koji je u to vreme vladao. Kada mu je glava odsečena, Irodijada je naredila da mu se glava ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se plašila da strašni prorok nekako ne vaskrsne. Zato je uzela njegovu glavu i zakopala je na nekom skrivenom i beščesnom mestu, duboko u zemlju. Njena dvorkinja, blagočestiva Jovana, žena Irodovog dvorjanina Huze, nije mogla da živi u znanju da glava Božjeg čoveka ostane na beščesnom mestu, pa ju je iskopala tajno, odnela u Jerusalim i sahranila na Jeleonskoj Gori. Ne znajući ništa o svemu tome, car Irod, kada je čuo za Isusa Hrista i velika čuda koja je činio, uplaši se i reče: To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih. Posle izvesnog vremena, neki vlastelin poverovavši u Hrista, ostavi položaj i sujetu i zamonaši se, i kao monah, sa imenom Inokentije, nastanio se na Jeleonskoj Gori, baš na onom mestu gde je glava Krstitelja bila zakopana. Počeo je da zida sebi ćeliju, kopao duboko i našao zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu se javilo da je Krstiteljeva. On je celivao i zakopao na tom istom mestu. Po Božjem promislu, ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodila su se od glave Jovana Krstitelja, a važno je i interesantno da dok je bio živ, „Jovan nije učinio nijedno znamenje, a njegovim moštima dala se blagodatna čudotvorna moć“.

Veruje se da danas ne treba raditi raditi nikakve teške poslove. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi, niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja. Na današnji dan se obavezno posti. Za zdravlje porodice treba obavezno otići u crkvu i zapaliti sveću u pomen na Svetoga Jovana Krstitelja.