Ministarka Đedović – Pojednostavljena procedura za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca

0
56

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izrazila je danas očekivanje da će, nakon donošenja nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu, biti utrostručen broj onih koji zbog olakšane procedure i proširenih listi mogu da ostvare taj status.

Ministarka Đedović je navela da je ranije u proseku približno 68.000 najsiromašnijih građana koristilo olakšice za struju i gas, a da se očekuje da će taj broj biti tri puta veći pošto je procedura pojednostavljena, uključeno je daljinsko grejanje i proširena lista onih koji mogu da ostvare olakšice. Ona je rekla da je za ovu godinu izdvojeno četiri milijarde dinara za ovu namenu, preciziravši da je u januaru povlastice dobilo 55.000 najugroženijih građana, a da je u februaru za 7.000 bio veći broj korisnika u odnosu na prethodni mesec. Ministarka je istakla da je to i dalje nedovoljan broj s obzirom na to da je obezbeđen novac koji bi pokrio 190.000 korisnika, pri čemu je uputila apel lokalnim samoupravama da pomognu građanima da ostvare pomenuti status jer je procedura jednostavna.

Prema njenim rečima, proširen je kriterijum za ostvarivanje statusa ugroženog kupca, tako da mogu da se prijave i građani sa većim primanjima i seoska domaćinstva. Đedović je predočila da je u Beogradu podneto približno 2.000 zahteva, a iz lokalnih samouprava najviše ih je iz Novog Pazara, Sombora, Užica, Vranja, Leskovca i Loznice.

Ona je naglasila da Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim samoupravama, nastavlja sa subvencijama za energetsku efikasnost, kao i da je do sada taj program sproveden na 20.000 domaćinstava, gde je uloženo približno 2,6 milijardi dinara. Ministarka je ukazala na to da je obezbeđeno dodatnih 70 miliona evra i da će novi javni poziv biti objavljen pre kraja leta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here