Danas počinje prijava za eAgrar

0
129

Prijavljivanje u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, zvanično počinje danas. To je obavezan korak za korišćenje sistema eAgrar koji će omogućiti da svi podaci o domaćinstvu budu na jednom mestu, što ubuduće oslobađa poljoprivrednike papirologije, čekanja na šalterima, nema troškova, sami upravljaju svojom bazom podataka, ali će i brže i delotvornije aplicirati za subvencije.

Svi poljoprivredni proizvođači mogu da ažuriraju podatke i obnove status svojih poljoprivrednih gazdinstava u eRPG. Uputstva za unošenje podataka u ePRG nalaze se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici se mole da pažljivo pročitaju ili pogledaju uputstva koja su im dostupna na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede. U slučaju da je potrebno dodatno pojašnjenje mogu da posete najbližu Poljoprivredno savetodavnu stručnu službu ili pozovu broj telefona 0800 106107. Do sada su domaćini gazdinstava bili obavezni da dostave ukupno 89 podataka na više od deset različitih dokumenata. Od svih tih papira barem 60 odsto je nepotrebno jer se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija. Potom službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se ne samo nepotrebno gubi vreme već se i odugovlači proces primera radi u isplati subvencija. Poljoprivrednici su morali na najmanje četiri šaltera poljoprivrednik, a ubuduće će imati nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja i sam unositi podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Ispravnost se softverski kontroliše uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu…

Ministarstvo poziva poljoprivrednike, koji do sada to nisu učinili, da preuzmu parametre za svoj lični broj (eID broj) i da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu. Do 15. marta parametre za eID broj preuzelo je preko 220.000 poljoprivrednika.

Osim što papire i njihovo uvek iznova vađenje i dostavljanje zamenjuje proces koji je digitalan postoje i sledeće prednosti: Sve je na jednom mestu: ovaj servis objedinjuje podatke svih relevantnih ustanova: Republičkog geodetskog zavoda, Uprave za veterinu, Uprave za poljoprivredno zemljište, Uprave za agrarna plaćanja i ostale sisteme…Poljoprivrednik ima pristup i upravljanje podacima o svom poljoprivrednom gazdinstvu preko portala kada god želi, na dnevnom nivou bez odlaska na šaltere, online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava. Podnošenje zahteva za podsticaje u poljoprivredi, ušteda vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronska obrada zahteva. Brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu, smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara, ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here