Jeremić traži referendum o francusko-nemačkom planu za Kosovo

0
43

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju jedini način da se spreči “skok u ambis i nacionalna katastrofa” koja vodi ka rasparčavanju Srbije, a potom i stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu.

“Aktu veleizdaje se protivi najmanje 80 odsto građana i vlast ne bi mogla da pokrade rezultate referenduma. Narod je nosilac suvereniteta, a on je ugrožen delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ako Srbija odbaci sporazum, u nebranom grožđu biće samo Vučić lično, a ne Srbija. Sankcije, izolacija i zaustavljanje evropskog puta Srbije su pretnja praznom puškom”, rekao je Jeremić televiziji N1. Jeremić je dodao da je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma i da je potrebno da se za tri meseca skupi 100.000 potpisa, a da onda skupština po sili zakona mora da zakaže sednicu na kojoj će raspisati referendum. “Usmenim prihvatanjem ‘Šolc-Makronovog’ plana počinjena je velika šteta nacionalnim interesima i Srbija je dovedena na ivicu ambisa u kontekstu teritorijalne celovitosti, jer će biti teško ponovo otvoriti tekst koji je jednom usaglašen”, rekao je Jeremić, i dodao je zato “jedini mogući korak pod ovim okolnostima odbaciti ga u celosti”. Jeremić je dodao da postoji razlika između potpisanog i nepotpisanog akta, jer “dok nije potpisano nije pravno obavezujuće” za one koji bi došli na vlast posle Vučića.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je najveća pretnja evropskoj budućnosti Srbije ostanak Vučića na vlasti, a da će on, ako potpiše sporazum, dobiti aplauze Zapada i dozvolu da još jače guši slobode i gazi demokratiju bar dok sporazum ne bude sproveden, što znači da Srbija “godinama neće moći da ga se oslobodi”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here