Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

Danas se praznuje uspomena na četrdeset Mučenika Sevastijskih. Svi oni bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista. Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od besa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine.

Praznik se obeležava i u domovima mladih bračnih parova, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, venčanih u proteklih godinu dana. Gosti mladencima donose pokloni koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni život novim supružnicima. Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića – mladenčića, kojih treba da bude 40, a mlada ih daruje gostima. Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. U pojedinim delovima zemlje mladenčići se mese u svakoj kući.

Mladenci uvek padaju u vreme Časnog posta. Zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece i mladih supružnika. Kaže se i da vreme o Mladencima najavljuje vreme tokom celog proleća.