Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Donal Makgetigen, sa kojim je razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

Predstavnici MMF-a su istakli da su fiskalni rezultati budžeta Republike Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini. U tom kontekstu, predsednik je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina. Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja energetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima. Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju pad tokom drugog kvartala tekuće godine i znatno osetniji pad tokom druge polovine tekuće godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.