Za mesec dana na pijacama u Srbiji poskupeli su crni luk, jabuke, banane i jaja, a kako pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), na više su se „pomerile“ i najniže cene velikog broja poljoprivrednih proizvoda, pa se većina plaća novčanicom sa tri cifre.

Na domaćim pijacama krompir se i dalje po najvišoj ceni prodaje u Beogradu (120 din/kg), ali za razliku od prošlog meseca tu cenu su dostigli i Šabac i Sremska Mitrovica. Najjeftiniji krompir od 80 dinara kilogram plaćaju na pijaci u Zaječaru i to je jedini grad gde je ovo povrće jeftinije od 100 dinara. Iste najviše i najniže cene kao i pre mesec dana ima pasulj – najskuplji je u Novom Pazaru (700 din/kg), a najjeftiniji je na pijaci u Valjevu (250 din/kg), ali ga u drugim gradovima nema ispod 300 dinara. Šampion poskupljenja, kako pokazuju statistički podaci, jeste crni luk koji najvišu cenu ima u Beogradu i Kragujevcu (200 din/kg), što je za 40 dinara više nego početkom marta. Najjeftiniji crni luk je na pijaci u Novom Pazaru (100 din/kg). Kod voća, poskupljenje od 30 dinara beleže jabuke, koje su najvišu cenu od 160 dinara za kilogram dostigle u Novom Pazaru, dok im je najniža cena ostala ista kao i pre mesec dana i to u Valjevu (60 din/kg). Cena pomorandži nije se menjala, pa najjeftinije se prodaju na pijacama u Leskovcu, Užicu i Pančevu (120 din/kg), a najskuplje u Sremskoj Mitrovici (200 din/kg). Banane zato beleže rast za prosečnih 20 dinara, pa im je najviša cena sada 250 dinara za kilogram u Zaječaru, a najniža u Užicu i Leskovcu (180 din/kg), jedinim gradovima gde je cena ovog južnog voža niža od 200 dinara.

Domaći sir je zadržao najvišu cenu od 800 dinara kilogram u Novom Pazaru, ali su mu se sa cenom od 700 dinara već približili Vranje, Zaječar i Leskovac. Najjeftiniji sir (400 din/kg) prodaje se na pijaci u Valjevu i u ovom gradu je jedino jeftiniji od 500 dinara. Nije bilo promena za ovih mesec dana kod cene kajmaka, pa on najvišu cenu ima u Zrenjaninu i Subotici (1.500 din/kg), a najnižu u Valjevu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici (1.000 din/kg). Kokošija jaja su na početku ovog meseca najskuplja u Novom Pazaru gde komad košta 25 dinara, najčešća cena na pijacama ostalih gradova im je 22, dok su u Nišu i Sremskoj Mitrovici najjeftinija – 18 dinara komad.

Kako pokazuju statistički podaci o cenama u trgovinama, najskuplji kilogram šarana plaćaju Smederevci (850 din/kg), a najjeftiniji Nišlije (640 din/kg), ali je to jedini grad gde ovu vrstu ribe možete kupiti za manje od 700 dinara. Najviša cena junećeg mesa od 1.100 dinara ostala je ista kao i pre mesec dana u Beogradu, dok je najniža za 10 dinara viša nego na početku marta u Kraljevu, Smederevu i Šapcu (830 din/kg). Kod svinjetine, najskuplja krmenadla je za 10 dinara skuplja nego pre mesec dana i to u Novom Pazaru (720 din/kg), dok se ispod 600 dinara može jedino pazariti u Leskovcu (570 din/kg). Kod telećeg mesa najviša cena od 1.500 dinara kilogram u Nišu i Pančevu nije se menjala, ali u drugim gradovima ove vrste mesa nema ispod 1.000 dinara, sa izuzetkom Vranja gde teletina košta 960 dinara kilogram. Konačno, kod pilećeg mesa nije bilo promene, pa mu je najviša cena od 330 dinara kilogram ostala u Vranju, dok najnižu cenu sveža piletina ima u Valjevu (300 din/kg).