April je predviđen za radove u bašti i mesec u kome je potrebno da se posvetite cveću. Donosimo vam savete kako da najbolje tretirate kraljicu cveća – ružu. Krajem marta ruže se već odgrću od zimske zaštite. Prihranjuju se stajskim đubrivom svake treće ili četvrte godine, a ako to niste skorije uradili, možete ovog proleća.

Krajem marta ili početkom aprila može se dodati mineralno đubrivo NKP 15:15:15 i to najviše 20 grama po jednoj sadnici ili 60-100 grama po metru kvadratnom. U ovo vreme ruže treba i orezati. Potrebno je ukloniti oštećenja, izmrzle, sasušene i slabašne grane, kao i one koje idu prema sredini bokora. Ako je sredina ruže previše zagušena, slobodno odstranite i pojedine zdrave grane kako biste grmu dali vazduha. Režite odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku, a sve preostale izdanke skratite za trećinu.

Sa zaštitom ruža od bolesti treba početi odmah sa pojavom prvih listova, a to je druga polovina aprila. Tada ruže treba prskati i to na svakih 10-15 dana. Ruže najčešće napadaju pepelnica, rđa ruže i plamenjača. Pepelnica se prepoznaje po beličastoj boji na lišću, dok se kod rđe mogu primetiti narandžaste mrlje na donjoj strani lišća. Kod plamenjače se pojavljuju smeđe i crvene pege na površini lista.

Sa prskanjem protiv štetočina i bolesti treba početi već u aprilu, u dozama prema preporuci proizvođača zaštitnih sredstava. Važno je da prilikom prskanja listovi budu ’okupani’ sa obe strane. Od štetočina ruže najčešće napadaju lisne vaši. Najviše napadaju mlado lišće, pupoljke i cvetne peteljke. One se čvrsto priljube uz biljku i sisaju sokove iz napadnutih delova biljke. Pojavljuju se svake godine, a pogotovo po toplom i vlažnom vremenu. Imaju više generacija tokom jedne godine. Zaštitu treba početi čim se primete na lišću. Osim što štete biljci, ujedno su i prenosnici virusnih bolesti. Zaražene delove biljke treba odmah spaliti, jer se na njima vaši održavaju do zime, pa se novi napad može očekivati u proleće. Crveni pauk je još jedna česta štetočina. Pojavljuje se na gornjoj strani oko žilica lista kao žuto-bela tačka, a na donjoj strani lista su sitni crveni pauci u paučini. Napadnuti listovi jednostavno požute, osuše se i otpadnu.