Naše će sene lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu -105 godina od smrti Gavrila Principa

0
55

Na današnji dan pre 105 godina umro je Gavrilo Princip, čiji je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju. Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 105-godišnjice smrti Gavrila Principa predvodio je ministar Nikola Selaković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predvodio je danas ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 105-godišnjice smrti Gavrila Principa. Vence su položili i odali počast delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Beogradom.

Princip je rođen je u julu 1894. godine u okolini Grahova.  U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom i gimnaziju iz koje je izbačen pošto je otkriveno da je član jedne antiaustrijske organizacije. Zbog atentata na Franca Ferdinanda pred sud je 12. oktobra 1914. godine izvedeno 25 mladih ljudi. Od šest atentatora pet je bilo mlađih od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloletnim. Osuđeni su 29. oktobra na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vešanjem. Gavrilo, koji je bio maloletan, osuđen je na 20 godina zatvora. Kaznu je prvo izdržavao u Sarajevu, a potom u Terezinu, u današnjoj Češkoj. Na zidu ćelije u Terezinu Princip je napisao: „Naše će sene lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu.“ Gavrilo Princip umro je 28. aprila 1918. godine, samo nekoliko meseci pred raspad Austro-Ugarske. Državne vlasti Kraljevine SHS prenele su 1921. godine tela 25 osuđenih u Sarajevo, gde su sahranjeni u zajedničku grobnicu, kapelu vidovdanskih heroja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here