Tribina Novog Optimizma „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“ održana u Pančevu

0
19

U organizaciji pokreta Novi optimizam 27. aprila u Sinhro HUB-u u Pančevu održana je tribina pod nazivom „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“.  O uticaju i posledicama ruske propagande u Srbiji govorili su koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković, publicista i novinar Zlatoje Martinov i filmski reditelj i profesor FDU Janko Baljak. Razgovor je moderirao novinar Nenad Živković.

Pokret Novi Optimizam pokrenuo je u martu javne diskusije o štetnosti proruskog uticaja na duštvo u Srbiji. Eminentni govornici u nekoliko mesta u Srbiji analizirali su uticaj i posledice ruske propagande u našoj zemlji i davali predloge kako da se postojeće stanje promeni. Tribina „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“ održana je i u Pančevu, u Sinhro HUB-u. Učesnike i goste najpre su pozdravili osnivač Novog optimizma Branislav Grubački Guta i Nikola Ćurčin iz Sinhro HUB-a.

Publicista i novinar Zlatoje Martinov govorio je na početku tribine o političkoj kulturi u Rusiji ističući da je u Rusiji oduvek postojao autoritarni režim, i da Rusija nikada nije bila demokratska zemlja, sa liberalnom i parlamentarnom demokratijom. Filmski reditelj i profesor FDU Janko Baljak govorio je o svojim boravcima u Rusiji i utiscima koje je poneo sa tih putovanja. Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU), Bojana Selaković,  rekla je da su rusko-srpski odnosi veoma kompleksni jer srpsko društvo nije direktno iskusilo način vladanja Rusije.

Učesnici tribine su ukazali na to da se proruska propaganda svakodnevno širi putem medija sa nacionalnom frekvencijom, kao i da aktuelna vlast promoviše i podržava takvu propagandu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here