Koje stranke imaju najbolji rejting – Najnovija istraživanja

0
1254

SNS i dalje je ubedljivo najpopularnija partija u Srbiji, dok iz redova opozicije najveće poverenje imaju stranke desnice i SSP, pokazuju rezultati poslednjih istraživanja tri različite agencije, koja su rađena tokom marta ili početkom aprila.

Aktuelizovanje kosovskog pitanja i postizanje francusko-nemačkog plana, bar ako je suditi po anketama javnog mnjenja, nije mnogo naškodio Srpskoj naprednoj stranci. Međutim, rezultati istraživanja pokazuju da su, sa druge strane, očito porasle stranke desne orjentacije – Novog DSS, Dveri i Zavetnika.

Rejting naprednjaka, uprkos aferama i postizanju dogovora sa Prištinom, i dalje je veoma visok. Istraživanje agencije Novi treći put pokazalo je da ta stranka u ovom trenutku ima podršku od 40,4 odsto, dok se njen koalicioni partner SPS kreće na oko 8,5 procenata. Rezultati pokazuju da je treći po snazi Novi DSS, za koji bi glasalo 5,2 procenata, zatim slede Dveri i Stranka slobode i pravde sa po 4,5 odsto podrške. Ispod četiri odsto su nekadašnji koalicioni partneri – Zajedno i Ne davimo Beograd. Stranku Zajedno, koju predvode Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta, podržava 3,9 odsto, dok je NDBG na 3,2 procenta podrške. Isto istraživanje je pokazalo da bi stranku Zavetnici podržalo 3,1 odsto birača, a DJB 2,9 procenata. Toliku podršku ima i pokret SRCE Zdravka Ponoša, a njegovu nekadašnju Narodnu stranku podržava 2,6 procenata birača. Rejting PSG se kreće oko 2,2 procenta, DS je na oko 1,9 posto podrške, dok POKS podržava 1,7 odsto građana. Ovo istraživanje rađeno je u periodu od 4. do 10. marta.

Naprednjaci su najjači i po istraživanju Nove srpske političke misli, ali rezultati pokazuju da je podrška nešto manja. Naime, za SNS bi, bez neizjašnjenih, glasalo 38 odsto birača, dok bi koalicija SPS i JS bila iznor 9,4 odsto građana Srbije. I po ovom istraživanju treći po snazi je Novi DS sa 4,4 procenta podrške, a zatim sledi SSP za koji bi glasalo oko 4,2 odsto birača. Nešto manji rejting od 4 odsto imaju Dveri. Rezultati istraživanja NSPM pokazali su da bi za pokret SRCE glaslao 3,9 posto građana, a za Ekološki ustanak 3,8 procenata. Zavetnike podržava 3,4 odsto birača, 3,2 odsto, a DS 2,8 proceanata. Ispod dva odsto je SDS sa podrškom od 1,5 odsto građana, stranku Zajedno (bez Ekološkog ustanka i Aleksandra Jovanovića Ćute) podržava 1,4 procenta, a POKS 1 odsto. Zanimljivo je i da se čak 13,2 odsto građana izjasnilo da će glasati za opoziciju, ali ne znaju za koga. Ovo istraživanje je rađeno od 1. do 10. aprila, a prikazani su rezultati bez neizjašnjenih.

Ubedljivo najveću podršku SNS ima prema istraživanju agencije Faktor plus, koje je pokazalo da bi za tu stranku glasalo 46 odsto birača, preneo je ranije “Blic”. Isto istraživanje pokazalo je da SPS podržava 10,8 procenata građana, a zatim sledi SSP sa podrškom od 7,1 odsto. Istraživanje iste agencije pokazalo je da bi za koaliciju NADA (Novi DSS plus POKS) glasalo 4,7 posto birača, za Zavetnike 4,3 procenta, a za Dveri 3,3 odsto građana. Toliki rejting ima i pokret Ne davimo Beograd, dok je NS na 2,7 odsto. Pokret SRCE i stranka Zajedno imaju podršku od po 2,2 odsto birača, a SDS 2,1 odsto. DS je na 2 procenta, a PSG na 1,1 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here