Počeli pregovori o povećanju minimalca u Srbiji

0
43

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, koji su članovi Socijalno-ekonomskog saveta, počeli su danas pregovore o novoj minimalnoj ceni rada.

Inicijativu za početak pregovora podnela su dva reprezentativna sindikata – Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije. Njihov je predlog da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara. Ministarstvo finansija se oglasilo povodom takvog stava sindikata, navodeći da se povećanje minimalne cene rada radi jednom godišnje, tako da će novi “minimalac” važi od 1. januara naredne godine.

Vlada Srbije je prošle godine u septembru odlučila da od ove godine minimalna zarada bude povećana 14,3 odsto, na 40.020 dinara.

Prema procenama sindikata, oko 350 do 400 hiljada ljudi u Srbiji prima minimalnu zaradu, dok nešto više od 50 odsto zaposlenih radi za oko 60.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here