Letnja rezidba kajsije: Kako se radi i zašto je važna?

0
56

Letnja (zelena) rezidba kajsije se vrši u cilju produženja cvetanja, izbegavanja opasnosti od poznih prolećnih mrazeva, ali i u nastojanju formiranja oblika krune. U narednim minutima saznajte na koji način se radi.

Prva rezidba jeste ona koja se vrši na početku vegetacije, i to obično što kasnije da bi se posle rane bolje kalusirale, nije dobro ukoliko se ona ranije uradi jer ako dođe do naglih promena temperatura dolazi do pucanja kore i napada patogena. Druga vrlo važna rezidba je takozvana zelena rezidba.

Ona se radi otprilike u drugoj, trećoj dekadi juna meseca, sve zavisi naravno od godine do godine. Ove godine malo kasni vegetacija tako da će se ona vršiti krajem druge, poćetkom treće dekade juna. Tada se jednogodišnji mladari skraćuju za jednu trećinu i jednu četvrtinu. „Cilj te rezidbe je da se na tim jednogodišnjim mladarima razvije što više prevremenih grančica jer je utvrđeno da se na prevremenim grančicama kasnije obrazuju rodni pupoljci i na taj način, naredne godine, u vreme cvetanja produžavamo cvetanje. To je zaštita od pojave poznih prolećnih mrazeva koji su u poslednje vreme evidentni i nanose najveće štete samoj kajsiji.

Bilo bi dobroda se odmah čim se uradi zelena (letnja) rezidba upotrebe neki od preparata, na primer za moniliju. „To je kod zasada u punoj rodnosti, kada su u pitanju zasadi gde se formira uzgojni oblik, onda je vrlo važno sada, na vreme, odstraniti one mladare koji narušavaju uzgojni oblik. Ako se recimo formira redukovana vaza onda to znači da se mora ostaviti veoma kratko deblo, tri do četiri primarne grane na kojima se nalaze sekundarne grane. Bolje je na vreme sada ih odstraniti, to jest izbaciti na otvorene uglove, odnosno uraditi izolaciju vrha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here