Danas je Duhovski ponedeljak, prvi dan posle Duhova

0
36

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Duhovski ponedeljak, drugi dan posle Duhova odnosno Svete trojice koja je juče obeležena. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom.

Duhovi predstavljaju i rođendan Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slave tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obeleževa Duhovski utorak.

Duhovski ponedeljak je prvi dan posle Duhova i u mnogim evropskim i ostalim zemljama se praznuje kao neradan dan: u Austriji, Barbadosu, Belgiji, Grčkoj, Gibraltaru, Danskoj, Islandu, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj.

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u Srbiji. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice. Sa druge strane, muškarci koje devojke budu darivale venčićem, prema narodnom verovanju u istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje. Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove reči. U Zapadnoj Srbiji, pak, običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila. Trojički ponedeljak dobar je dan za početak poslova. Ne radi se jedino po njivama koje su blizu vode. Deci se brani kupanje u rekama, čak se izbegava prelaženje mostova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here