Mere za građane koje je sinoć najavio predsednik Vučić

0
43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sinoć je najavio niz ekonomskih mera. Na listi nove pomoći je povećanje penzija, povećanje plata za prosvetu i zdravstvo, ali i ostatak javnog sektora, te direktna novčana pomoć od 10.000 dinara za svako dete starosti do 16. godine. Predsednik je sinoć najavio i novu pomoć u vidu turističkih vaučera, ali i pojeftinjenje pojedinih osnovnih životnih namirnica. Za svaku meru predsednik je obelodanio detalje.

Predsednik je za najstarije građane kojih u Srbiji ima oko 1,7 miliona najavio dva povećanja penzija. Kako je istakao, najstarijim građanima u Srbiji od 1. oktobra sleduje povećanje penzija od 5,5 odsto, a potom i 1. januara 2024. od 14,6 odsto. – S obzirom na to da su penzije do sada povećane 20,8 odsto, uz dodatno povećanje od oko 20 odsto, penzionerima će primanja ukupno biti povećana za za više od 40 odsto, rekao je Vučić dodajući da će za 6 meseci prosečna penzija iznositi 390 evra. Penzije su poslednji put povećane u janauaru ove godine i to za 12,1 odsto. Prethodno povećanje bilo je u novembru prošle godine, oko 9 odsto, i sa dva povećanja, prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara.

Predsednik je istakao da prosvetnim radnicima od 1. septembra sleduje povećanje plata od 5,5 odsto, a zatim i 1. decembra ili 1. januara od još 10 odsto. – U ovom trenutku prosečna plata iz ovih 5 kategorija je preko 74.000 dinara. Izračunajte koliko je to tako da ćemo biti blizu 90.000 dinara, na preko 88.000 dinara prosečne plate, što nije ukupna zarada, to je bez dežurstava, razrednih i td. Dakle, dolazi za samo nekoliko meseci do ogromnog povećanja plata u prosveti. Na to idemo, želim samo da vam ukažem, išli smo na 12, u ovom sektoru 12,5 odsto smo imali povećanje, objasnio je predsednik Srbije. On je ovo kumulativno povećanje od 16 odsto najavio i za zaposlene u zdravstvu, tačnije medicinske sestre i tehničare. – Za lekare i za ceo drugi javni sektor, vojsku, policiju, administraciju, mi verujemo da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto, ali da to sačekamo još, možda ako nam bude poslednji kvartal i predposlednji kvartal u građevini bolji, da uspemo i nešto sa snažnijim povećanjima, istakao je Vučić.

Vučić je tokom sinoćnjeg obraćanja javnosti, najavio i novu meru državne pomoći. Naime, država će u septembru svim majkama isplatiti po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti. Kako je naveo prijave za ovu pomoć države, kreće 20. avgusta, a isplata će biti oko 25. septembra. – Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci on će dobiti novac. Ukupno je 1.190.000 dece tog uzrasta, i za tu meru smo izdvojili oko 100 miliona evra i očekujemo da ona da svoj poseban uticaj kroz podršku majkama, istakao je predsednik.

Pored ovih mera, predsednik je komentarišući da se vaučeri za odmor u Srbiji odmah razgrabe najavio i novih set od 100.000 vaučera. – Još 100.000 vaučera na po 5.000 dinara je spremno i bićemo spremni na još 100.000 vaučera. Želimo da zamolimo ljude, da i leto i zimu provedu u Srbiji, rekao je predsednik.

Osvrćući se na problem inflacije i kako je istakao problema sa mesom, predsednik Vučić je rekao da će hleb do petka biti jeftiniji za 3 dinara. – Za hleb Sava uzećemo i spustiti cenu sa 57 na 54 dinara. To nam je važno zbog zaustavljanja inflacije. Hleb će već od petka biti jeftiniji za 3 dinara, rekao je predsednik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here