Pokret Novi Optimizam saopštio je da još uvek nema pomaka u slučaju suspenzije profesorke Senke Jankov. Podsećanja radi, profesorka Jankov suspendovana je nakon što je u Google učionici objavila plakat ,,Zrenjanin protiv nasilja’’.

Pokret Novi Optimizam i celokupna javnost ovim putem upozoravaju da nadležni Zrenjaninske gimnazije odlažu raspravu u procesu povodom suspenzije profesorke ove škole Senke Jankov. Istovremeno pozivamo da se poništi politički motivisana odluka o suspenziji. Nakon pokretanja suspenzije profesorke sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji, Senke Jankov, 23.5.2023. ova ustanova je dala samo jedno saopštenje za javnost u kome je izjavila da do kraja pravnog procesa neće obaveštavati javnost niti komentarisati i davati izjave. Mnogo toga nije jasno kako u pogledu procedura tako i motiva nadležnih škole da donesu odluku o suspenziji profesorke sociologije.

Nakon davanja izjave u kojoj nije prihvatila krivicu, škola je bila u obavezi da tu izjavu iznese pred školski odbor koji će je prihvatiti ili odbaciti – i time će pravna procedura, koju propisuje Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, biti ispoštovana.

Dana 12.6.2023. predsednik sindikata u Zrenjaninskoj gimnaziji i advokati Senke Jankov dobijaju dokument kojim se zakazuje rasprava u školi, gde bi se Jankov ovoga puta usmeno izjasnila o svojoj krivici u prisustvu advokata i direktora škole.

Dana 13.6.2023. predsednik sindikata i advokati dobijaju drugi dokument kojim se obaveštava da se zakazana rasprava odlaže.

Novi Optimizam postavlja pitanje kako je rasprava uopšte mogla biti zakazana ako školski odbor nije odlučivao o pismenoj izjavi zaposlene, na koji način škola koja želi da kazni svog zaposlenog zbog kršenja zakona sama ne poštuje pravne procedure, da li rad Zrenjaninske gimnazije uređuje zakon ili direktorova samovolja i nekompetentnost, da li proizvoljno postupanje organa škole podrazumeva da će čast, ugled i obraz zaposlenih biti proizvoljno poštovani? Zrenjaninska profesorka je suspendovana nakon što je u Zrenjaninu održan protest „Zrenjanin protiv nasilja“, gde je profesorka Senka Jankov održala govor. Suspenzija je usledila jer je profesorka sociologije okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu. Novi optimizam smatra da se radi o pritisku na neistomišljenike vlasti, usmerenom protiv onih koji društvenim angažovanjem slobodno iznose svoje političke stavove.

„Odluka protiv profesorke Jankov je svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte,” saopštio je Novi Optimizam.