Zašto dolazi do opadanja cvetova, bez formiranja ploda?

0
86

Iako je opadanje cvetova tipično za voćarske kulture, često su ovim simptomom pogođene i pojedine povrtarske kulture, kao što su paradajz, paprika, krastavac, bundeva i dr. Ključ sprečavanja opadanja cvetova jeste razumevanje uzroka koji do ove pojave dovodi.

Znamo da bez kvalitetnog, potentnog cveta nema ni ploda. Zato nijedan uzgajivač voća ili povrća ne voli da vidi da cvetovi opadaju. Brojni su razlozi koji mogu da dovedu do ovog stanja, a jedan od mogućih i veoma čestih tiče se samog kvaliteta zemljišta. Jedan od mogućih uzročnika ove pojave je nedostatak mikroelementa bora u ishrani gajenih kultura. Inače, smanjena koncentracija ovog elementa dovodi do sprečavanja oplodnje jer bor utiče na rast polenovih prašnika. Ova odlika bora otkriva i njegov nedostatak vrlo lako: procenat cvetanja i oplodnje je umnogome smanjen, a kod ploda se tokom njegovog razvoja javljaju deformiteti.

Bor je najdostupniji biljkama u neutralnim zemljištima, a postaje manje dostupan u kiselom ili alkalnom zemljištu. Nedostatak bora se najčešće javlja u peskovitim zemljištima sa niskim sadržajem organske materije jer je podložna ispiranju, kao i u zemljištu sa niskim sadržajem vlage. Nedostatak bora se utvrđuje hemijskom analizom zemljišta. Ako se analizom potvrdi njegov nedostatak, onda treba primeniti đubriva na bazi bora i to tokom naredne vegetacije, preko zemljišta ili tretiranjem biljaka pred cvetanja ili u ranoj fazi cvetanja.

Opadanje cvetova, bez formiranja ploda, može da nastane i iz drugih razloga, kao što je, na primer, inkompatibilnost, odnosno oprašivanje neodgovarajućim polenom, što je karakteristično za dvodome biljke (bundeva, krastavac, tikvica, lubenica), ali i ostale vrste voćaka (neke sorte dunje, kruške, jabuke, breskve trešnje, leske i dr.). Kod ovih voćarskih kultura oplodnja je moguća jedino polenom drugih sorata iste vrste. Na osnovu poznavanja cvetanja, tj. podudarnosti u cvetanju pojedinih sorata i mogućnosti međuoplodnje, sastavlja se sortiment i raspored sorata u voćnjaku.

opadanje cvetova bez formiranja ploda pogađa i pojedine povrtne kulture. Čini se da je najosetljiviji paradajz, a pored navedenih razloga stresna okolina igra ključnu ulogu, a pre svega klimatski faktori i uslovi u kojima uzgajate biljke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here