Polaganje završnog ispita za osmake od 21. do 23. juna

0
13

Vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević potvrdio je danas da će se završni ispiti za učenike osmog razreda održati 21, 22. i 23. juna, dok će preliminarni rezultati biti objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević je precizirao da će se mala matura polagati u periodu od 9 do 11 časova, i to 21. juna maternji jezik, 22. juna matematika, dok će se 23. juna, za razliku od prošle godine kada se polagao kombinovani test, polagati jedan od predmeta koji su učenici odabrali. On je naveo da su đaci mogli da biraju između istorije, geografije, fizike, hemije i biologije, pri čemu se 38 odsto njih opredelilo za biologiju, 29 odsto za geografiju, 16 odsto za istoriju, a za fiziku osam odsto.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 25. juna, do 8 časova, a prigovor je istog dana moguće podneti u elektronskoj formi od 8 do 15 časova. Nezadovoljni odgovorom mogu se narednog dana, u istom terminu, obratiti drugostepenom organu, dodao je Milićević. Popunjavanje liste želja, kako je precizirao, predviđeno je za 29. i 30. jun, od 8 do 15 časova, a objavljivanje konačnih rezultata po školama biće 3. i 4. jula, u 8 časova. Prema njegovim rečima, testovi će se kao i do sada bodovati elektronskim putem, a za potrebe skeniranja testova povećan je broj skening-centara, kojih u ovoj godini imamo 33 i ravnomerno su raspoređeni po celoj zemlji.

Vršilac dužnosti ministra prosvete je naveo da je ukupan broj učenika koji polažu ispit u 2023. godini 66.970. Za upis u srednje škole planirana su 75.853 mesta. U srednjem stručnom obrazovanju ukupno ima mesta za 57.409 učenika, dok je za obrazovanje po dualnom modalitetu predviđeno 3.782 mesta, objasnio je Milićević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here