U Tavankutu održan okrugli sto: „Srbija pod ,,bratskom’’ agresijom“

0
47

Većina građana u Srbiji i dalje ne dobija prave informacije o stradanjima u Ukrajini i razmerama ruske agresije, zbog jakog medijskog narativa koji direktno kontroliše Rusija uz pomoć aktuelne vlasti. Ovo je poručeno na okruglom stolu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”, koja je u organizaciji pokreta Novi Optimizam održana u ponedeljak 19. juna, u HKPD „Matija Gubec“, u Tavankutu.

Okrugli sto pod nazivom ,,Srbija pod bratskom agresijom’’ održana je u Tavankutu i tom prilikom je poručeno da većina građana u Srbiji i dalje ne dobija prave informacije o stradanjima u Ukrajini i razmerama ruske agresije, zbog jakog medijskog narativa koji direktno kontroliše Rusija uz pomoć aktuelne vlasti. Na početku se obratio osnivač Novog optimizma Branislav Grubački Guta.

Profesorka sociologije u gimnaziji u Zrenjaninu Senka Jankov izjavila je da je medijski prostor u Srbiji prihvatio da treba abolirati Rusiju zbog agresije. Prema njenim rečima, prosečan građanin stavove o Ukrajini gradi na osnovu narativa koji se od početka agresije promoviše.

Istoričarka Olga Manojlović Pintar je ocenila da je ovo pitanje danas ključna tema za srpsko društvo. Osvrćući se na naziv diskusije koja govori o „bratskoj” agresiji, ona je rekla da ta definicija provocira brojne odgovore i otvara brojna pitanja.

Prema oceni novinara iz Novog Sada Dalibora Stupara nije tačno da je Srbija danas na prekretnici, već je izabrala svoj pravac neusaglašavanjem sa EU i zapadom po pitanju sankcija Rusiji. Velika većina medija koji su uglavnom prorežimski su već pokazali čiju je Srbija odabrala stranu, kaže Stupar.

Domaćini skupa bili su predstavnik Hrvatskog kulturno-prosvetng društva „Matija Gubec“, Ladislav Suknović, i osnivač pokreta Novi Optimizam, Branislav Guta Grubački. Suknović je izrazio zahvalnost organizatoru što događajima u malim sredinama skreće pažnju javnosti na zajednice u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here