Ministar za javna ulaganja u Vladi Republike Srbije Marko Blagojević saopštio je danas da rekonstrukcija dela objekta Osnovne škole „Vladislav Ribnikar”, sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića, počinje u četvrtak, 6. jula.

Blagojević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će se raditi sanacija zidova, podova, osvetljenja, unutrašnje stolarije, toaleta, svega onoga što je neophodno da bude urađeno za manje od dva meseca da bi deca od septembra mogla da prate nastavu u pristojnim uslovima. Školu pohađa više od 1.100 učenika, raspoređenih u 42 odeljenja od prvog do osmog razreda, precizirao je on i preneo da je škola potvrdila da će biti mesta za sve učenike. Prema njegovim rečima, radi se o objektu koji je u veoma lošem stanju i upravo zato ga je Grad Beograd izabrao za kompletnu rekonstrukciju, kao i objekat još jedne škole. Taj projekat rekonstrukcije je odavno u pripremi, u februaru je predat zahtev za građevinsku dozvolu, s tim što se sad, zapravo, radi jedna ograničena intervencija, koju je realno moguće izvesti za manje od dva meseca, koja podrazumeva adaptaciju i sanaciju enterijera, objasnio je ministar.

Blagojević je naveo da je ugovaranju ovog posla prethodilo sprovođenje postupka javne nabavke, u kojem je učestvovalo 11 kompanija, koje su bile grupisane u sedam ponuda, a izabrana je najpovoljnija ponuda, pri čemu će cena radova iznositi 18 miliona dinara. Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara da li će deo zgrade biti pretvoren u memorijalni centar, rekao da je to predmet razgovora i da će biti urađeno ono što bude ishod tih razgovora. Ono što je izvesno jeste da će memorijal biti napravljen, a o tome kako će izgledati i samom konceptu ključnu reč će dati porodice žrtava, zaključio je on.