Petrovdan – Praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

0
20

Petru i Pavlu, koji se smatraju prvim propovednicima novozavetne vere. Današnjim danom završava se i Petrovski post.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Sveti apostol Petar, nekada ribar Simon, bio je prvi Hristov učenik. Krasila ga je nepokolebljiva vera i zato ga je Isus nazvao imenom Petar – čvrst kao kamen. Pisac je dve Poslanice koje su pridružene Svetim Jevanđeljima. Hristos je Svetom Petru poverio vino, žito i ključeve Carstva nebeskog. Zato se Sveti apostol Petar na ikonama i freskama uvek slika sa ovim znamenjem.

Sveti apostol Pavle, rođen je kao Savle, iz Tarsa. Bio je farisej i gonitelj hrišćanstva. Kada mu se na putu za Damask javio Gospod, čudesno se preobratio. Na krštenju, dobio je ime Pavle, i postao apostol. Posle silaska Svetoga Duha, kao propovednik Jevanđelja, posle samo jedne besede u Jerusalimu, obratio je u veru oko tri hiljade duša. Propovedao je Jevanđelje po Palestini i Maloj Aziji, po Iliriku i Italiji. Činio je moćna čudesa. Po zapovesti cara Nerona, osuđen je na smrt. Smatrajući da je nedostojan da umre kao sin Božiji, tražio je da ga razapnu naopako. Propovedao je od granica Arabije do Španije, među Jevrejima i među neznabošcima. Posečen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Mnoge srpske porodice ovaj dan proslavljaju kao Krsnu slavu ali je to slava i pekara i ribara. U crkvenom kalendaru Petrovdan je uvek obeležen crvenim slovom.

Lile se pale posle večernja, kad i zvanično počinje praznik, a to su male buktinje od kore divlje trešnje ili breze, koje simbolizuju progon hrišćanja. NJima se, kažu, priziva zdravlje stoke i blagostanje u kući. Prema verovanjima, seljaci danas ne idu na polje, ne prežu konje, ne počinju se teški poljoprivredni radovi. Ne jedu se jabuke, iako jedna od autohtonih vrsta nosi upravo naziv po Svetom Petru – petrovača. Od nje se danas pravi petrovdanski kolač. Postoji verovanje da na ovaj sveti dan Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa se iz tih razloga na ovaj dan ne jedu jabuke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here