Svečano otvaranje izložbe „Priroda i jezik“ autora Dragane Vučićević, višeg kustosa, upriličeno je u sredu, 26. jula u 19 časova u Galeriji Prirodnjačkog muzeja.

 Izložba „Priroda i jezik“ je multidisciplinarna izložba koja na stručan i popularan način sublimira više različitih oblasti: biologiju, anatomiju, fiziku, akustiku i oscilacije, terminologiju i prirodu jezika, kodove, pismo, simbole i muziku. Izložba nam na slikovit način približava: jezik prirode i matematičkih pravilnosti u prirodi; načine komunikacije među živim bićima, uključujući korišćenje mirisa, feromona i boja; kako nastaje govor i glas na osnovu građe mišićnog organa jezika i usne duplje; kako se prenose informacije među ljudima, životinjama i biljkama, ali i ćelijama, kao i mnoge druge fenomene u prirodi. Izložba na popularan način objedinjuje naizgled različita polja prirodnih i društvenih nauka u cilju edukacije publike, razvijanja ekološke svesti i spoznaje značaja očuvanja Prirode i Planete. Ilustrovana je brojnim i atraktivnim eksponatima iz bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja, među kojima su minerali, puževi i školjke eksponati ptica, ribe, brojni insekti, gmizavci, krupni sisari i herbarski materijal. Na izložbi su prvi put prikazani atraktivni eksponati kao što su: ženka lava, ženka medveda, akrtički vuk, beli paun, pojedine ptice kao i brojne vrste insekata.

Izložba je namenjena posetiocima svih uzrasta i profesija, kao i različitih interesovanja, a zbog brojnih atraktivnih eksponata posebno će biti interesantna deci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here